De Muur van Hadrianus/Hadrian's Wall

Boek deze lezing

Romeinen in Engeland

In het Noorden van Engeland ligt de Muur van Hadrianus. Deze lange verdedigingsmuur loopt van de Noordzee tot aan de Ierse zee, tussen Newcastle en Carlisle, 135 kilometer lang. Aan het begin van de tweede eeuw na Christus gaf de Romeinse keizer Hadrianus de opdracht om een duidelijke grens te creëren tussen het ‘beschaafde’ Brittannië en het onbeschaafde land van de Picten (Schotland). Bijna drie eeuwen lang hielden de Romeinen deze grens onder controle. Rondom en langs de muur werden forten gebouwd die vaak uitgroeiden tot dorpen. Verschillende van deze forten zijn opgegraven. De Muur van Hadrianus was weliswaar een uithoek van het Romeinse Rijk, maar toch drongen ook hier gewoonten, gebruiken en producten door.

Tijdens de lezing zullen aan de hand van dia's de volgende vragen worden besproken. Wat bezielde keizer Hadrianus om in deze uithoek van het Romeinse Rijk zo’n gigantisch bouwproject te beginnen? Welke functie had de Muur en wie bouwden er aan mee? Hoe was het leven aan de muur?

Naast een historisch monument is de Muur van Hadrianus ook een prachtige wandelroute. Drs. Chris Houwman volgde de Muur van New Castle tot aan Bowness-on-Solway.